dimulakan dengan mengupas kelapa dan memesinnya..kelapa yang sudah siap dimesin..diramas pula untuk mendapatkan santannya..kemudian tepung pulut tadi..dibancuh dengan air..dan dicampur dengan beras pulut yang telah dikisar..digaul dan dibancuh sehingga sebati..gula anau dan gula melaka..dilarutkan dengan air dan dijerang sehingga hancur kesemua gula tadi..
bila dah siap..masukkan la..bancuhan tepung pulut dan beras pulut tadi ke dalam kawah yang dah siap sedia di atas dapur..ingat..jangan dihidupkan api dapur tu dulu..nanti bancuhan akan menjadi berkitil atau berbuku..sebab kawah panas..
so mula laa operasi..bila dah masuk benda ni..mula la menggodak atau mengacau..jangan berhenti..nanti akan menyebabkan bancuhan melekat pada kawah..kacau dan godak laa perlahan-lahan..masa ni..tak apa lagi..nak laju pown tak pa..sebab benda nya masih cair lagi..kemudian masukkan santan ke dalam kawah..perlu ditapis dahulu..takut ada hampas kelapa..huhuhu...
kacau la lagi..bila dah mula nak mendidih..masukkan pula gula anau + gula melaka tadi..ke dalam kawah..dikacau dan digodak lagi..godak dan terus godak..sehingga pekat dan likat..masukkan pula gula pasir ke dalam penganan tadi..aku cuma gunakan 2kg gula pasir sahaja untuk adunan ini..terpulang kat korang laa..kalau tak manis..tambah laa lagi..
kacau dan terus godak..mula menggodak pukul 10malam..dan tamat lebih kurang pukul 2.15pagi esoknya..lamakan nak buat benda ni???...huh..memang penat tak terkata..tapi kami puas..sebab hasilnya..dapat kami makan bersama keluarga..dan tetamu yang datang nanti..serta boleh diagihkan kepada sesiapa yang mahukannya..sebagai buah tangan di hari raya..dah penat menaip dan bercerita..kita layan gambar-gmabr yang sempat di snap sepanjang proses menjalankan projek ini..
kelapa yang siap dimesin
kawah yang bakal digunakan..
tepung pulut + beras pulut kisar dibancuh dengan air
operasi memerah santan
gula anau + gula melaka yang telah dicairkan
mula dijerang..ni bancuhan tepung pulut + beras pulut kisar
setelah dimasukkan santan
setelah dicampurkan dengan cairan gula anau + gula melaka
ianya semakin pekat dan likat..
gaya salah seorang penggodak penganan
hasil PENGANAN kami..
so kalau korang nak cuba buatnya..buat laa..ini resepi turun temurun..huhuhu...
SELAMAT HARI RAYA..MAAF ZAHIR DAN BATIN..
No comments:
Post a Comment